BİLGİ SAYAMIYORUM beta

Proxy nedir ? Nasıl kullanılır ?

0

Türkçesi "Vekil Sunucu" olan proxy temelde bağlantıyı farklı bir sunucu üzerinden geçirerek genelde ülkeye verilen bandwidth(band genişliği) sınırlarınızı aşmayı veya yasaklı site / uygulamaları aşmanızı sağlar. Yani A ile B arasındaki bağlantıyı, bu bağlantıyı engelleyen veya yavaşlatan(genelde bant genişliği sebebiyle) C noktasını yok sayarak D rotası üzerinden sağlar.

Bu işlevi yapan www.ktunnel.com benzeri epey site mevcut. Aynı şekilde bu işlevi yapan Proxifier benzeri birçok uygulamada mevcut.

Bu konuda en kullanışlı programlardan biri olan Proxifier'ı burdan indirebilirsiniz.

Proxifier bu işi epey kapsamlı yapan bir uygulama. Proxy filtresinden geçireceğiniz uygulamarı seçebilir olmanız en güzel yanlarından birisi. Örneğin browserınızda normal bağlantınızdan bağlanırken farklı bir uygulamanızı proxy aracılı ile kullanabilirsiniz.

İnternet üzerinde proxy adreslerini bulabileceğiniz http://aliveproxy.com tarzı onlarca site mevcut. Ayrıca Your-freedom tarzı özel uygulamalar aracılığı ilede elde edilebilir.

Proxy adresini portunu yazıp tipini seçtikten sonra "Check" butonu ile proxynin çalışıp çalışmadığını test etmek mümkün. Çalışan bir proxy için test sonuçları böyle olmalıdır.

Test 3 aşamadan oluşmakta. İlk olarak verilen proxy adresine bağlanmaya çalışır, sonuç başarılı ise proxy aracılığı ile bir siteye bağlanmaya çalışır, bu test te başarılı ise proxynin gecikmesi (latency / ping) test edilir. Testin ilk 2 aşamasından her hangi birinin çalışmaması durumunda proxy çalışmayacaktır. 3.cü aşama opsiyonel bir seçenektir. Eğerki testin 1.ci aşaması başarısız ise kullanılan proxy adresi muhtemelen artık kullanım dışıdır, 2.ci aşamada başarısız ise proxye bağlanan kullanıcı sayısı proxynin kaldırabileceği sayı civarında veya fazlasındadır.

Proxy adresini ekledikten sonra ana pencerede bağlantılar akmaya başlar. Bu aşamadan sonra dilerseniz proxy adresi üzerinden veya kendi bağlantınız üzerinden kullanılacak uygulamaları "Proxification Rules" kısmından seçebilirsiniz (sol üst).

Resimde 3 farklı uygulamanın bağlantısına 3 farklı müdahele yapılmıştır. Chrome.exe uygulaması normal bağlantı (direct) üzerinden kullanılırken winamp.exe eklenmiş proxylerden biri aracılığı ile kullanılır. ventrilo.exe uygulamasının bağlantısı ise bloke edilmiştir.

"Proxification Rules" kısmında istenilen uygulamayı listeye eklemek için "Add" butonu kullanılır.

Burada temel olarak yapılması gereken "Browse" butonu aracılığı ile kullanılacak uygulamayı seçip "Name" kısmından istenilirse farklı bir isim verip "Action" uygulamanın bağlantısına yapılacak müdaheleyi seçmektir. Ayrıca "Action" kısmı "Proxification Rules" penceresindede mevcut.

Seçilen uygulamalar "Proxification Rules" kısmına eklenip müdahele şekli seçildikten sonra ana pencerede uygulamanın isminin hemen yanında yanında durumu görülür. 

Örneğin burda uTorrent.exe uygulaması 68.151.1.138 adresli 62443 protlu proxy üzerinden bağlanmayı denemiş ancak başarısız olmuştur.

BENZER 7

Kimse etkileşime girmemiş

ETİKETLER