BİLGİ SAYAMIYORUM beta

Scheme de değişken, yapı, liste, fonksiyon nasıl tanımlanır?

0

Eğer Lisp ya da scheme kullanıyorsanız muhtemelen bilgisayar programcılığı ya da bilgisayar bilimleri okuyorsunuz, okudunuz demektir. Bu bağlamda bu kodları yazacağınız muhtemel yer de Dr Racket olacaktır. Lisp en eski ve basit programlama dillerinden biridir, programlama ve program, oyun tasarımı temellerini anlamanıza ciddi anlamda yardımcı olur. Bu yüzden yukarıda saydığım kişilerden değilseniz bile öğrenmenizde fayda var.

Common Lisp dili içerisinde temel değişken oluşturma, structure tanımlama, liste ve fonksiyon belirlemek tabii ki ilk öğrenilmesi gereken şeylerden. Buradaki örneker Scheme içindir, Lisp bazı ifadeler değişir, mesela define lar defun olur, ancak yapılar nerdeyse aynıdır:

Variable - Değişken

Herhangi bir sayı değişkeni için direk olarak şunu yazabiliyoruz. Değişkenimizin ismi:

(define sayi 200)

Eğer tanımlayacağımız veri yazı string tipli ise tırnak içinde yazmamız gerekiyor. İsmi "isim":
(define isim "osman")
Bu da bir değişken tipi ama kendisi bir image oluşturacak. yuvarlak 20 piksel yarıçaplı katı kırmızı renkli bir cisim, ismi "top":
(define top(circle 20 "solid" "red"))
Structure - Yapı
 
Bir structure tanımlarken ismini verdikten sonra parantez içerisinde sahip olacağı öğeleri yazmamız yeterli oluyor. Hatta üstteki 3 örnekte tanımladığım değişkenleri burada toplayabiliriz. bu yapının ismi "değerler" olsun
(define değerler(sayi isim top))
List - Liste
 
Liste tanımlamak ise bir kademe daha gerekiyor o da ismi belirledikten sonra parantez içerisinde bu yapının liste olduğunu belirtmek için "list" yazmamız gerekiyor. Listenin ismi "listemiz"
(define listemiz(list 5 21 45)
İşlem yapmak
 
Fonksiyondan önce bilmeniz gereken lispde bir işlemin nasıl yapıldığı, o da şu şekilde:
(+ 5 w)
Bu basit bir toplama işlemi gördüğünüz gibi işlem işareti "+" işlem yapılacak öğelerden önce yazılıyor. Burada 5 ve w yi topladık.
 
Function - Fonksiyon
 
Fonksiyon tanımlarken de bir kademe daha içeri giriyoruz ve yapılacak işlemi parantez içerisinde yazıyoruz. Dikkat edilmesi gereken fonksiyon ismini belirlerken bu sefer dışa değil içeri yazıyoruz. Devam fonksiyonu  "w" değerini alacağı için ilk paranteze fonksiyon ismini ve fonksiyonun alacağı değeri yazıyoruz. İçteki ikinci paranteze ise fonksiyonda yapılacak işlemi yazıyoruz. 
(define (devam w) (+ 5 w) )
Lisp ve scheme bazen sıkıcı olsa da en basit hallerinde sadece parantez ve boşluklar ile çalışan bir yapıya sahipler. İleriki örneklerinde bu biraz değişiyor tabii ki. 

BENZER 7

Kimse etkileşime girmemiş

ETİKETLER