BİLGİ SAYAMIYORUM beta

Uzantısı belli olmayan bir dosyanın ne tür bir dosya olduğunu tespit edebilir miyim?

0

Öncelikle söylemeliyim ki; çok sağlıklı bir şey değil, uzantısı belli olmayan dosyalarla uğraşmayın (: özellikle bilgisayarınıza gelen gideni ayrıntılılarıyla takip etmiyosanız, belki sıkıntı yaratabilecek bir dosya bulmuşsunuzdur. Belki de sadece yanlışlıkla uzantıyı silmişsinizdir ve farketmemişsinizdir. Kısaca bir dosya buldunuz ne bilgisi, ne metası, ne de uzantısı var, telaşa gerek yok, yüksek ihtimalle bu program ile ne dosyası olduğunu bulabilirsiniz; TrID, bu programın komut satırından çalışan versiyonu ilk tavsiyem, sayfada indirme yolları mevcut ama buraya da koyayım:

Üstten istediğiniz versiyonu indirin sonra Defs olanı da kesinlikle indirin çünkü sadec programı indirmeniz dosya tanımlamaları içeren bu Defs i yüklemediğiniz sürece bir işe yaramıyor. Programı komut satırından ise şu şekilde kullanıyorsunuz:

     Tek bir dosyaya bakmak için: trid c:\test\osman.doc

     Dizin incelemesi yapmak için: trid c:\test\* -ae

Ama aynı programın arayüzlü kullanımı da mevcut, hem de tabii ki daha kolay (: TrID Net - indirme yolları sayfasında mevcut ama yine de buraya koyayım: 

Linux kullananlar zaten komut satırı versiyonuyla tatmin olurlar diye herhalde onlara arayüzlü koymamışlar, .NET muhtemelen kuruludur ama yoksa da kurun, görüldüğü üzere, program sadece 32KB, çünkü diğer versiyonunda olduğu gibi bunda da eğer dosya tanımlamalarını (defs) indirmezseniz program bir işe yaramıyor. 7z olan o tanımlamaları da indirin ve içindekileri bir yere çıkartın. Eğer 7zip bilgisayarınızda kurulu olmadığı için açamıyorsanız, onu da buradan indirip kurun. Sonra TrIDNet programını çalıştırın, gelen ekranda önce alttaki "definitions path" kısmını doldurmanız gerekiyor, yani alt kısımdaki "browse" gözat a basın ve tanımlamaları (defs) indirdiğiniz dosyayı seçin. Muhtemelen "Definitions in memory: 8873" gibi bir şey yazacaktır. Sonra yukarıda sağdaki "browse" gözat ile türünü, tipini bulmak istediğiniz dosyayı seçin.

Yüksek ihtimalle "Analyze"a bile basmanıza gerek kalmadan alt kısma sol taraflarında yüzdeler olan ufak bir liste getirecektir. Muhtemelen en yüksek yüzdeye sahip olan o dosyanın türüdür. Diğerleri de dosyanın yapılma şekline göre başka anlamlar taşıyabiliyor. Ben programı komut satırından da, arayüzüyle de kullandım, gayet işe yarar ve eğlenceli bir şey, yıllardır da kullanılıyor. Nerdeyse seçtiğim tüm dosyaların ne olduğunu buldu. Ama elimdeki .sav dosyalarını da tanıyamadı, birkaç kere de .txt dosyası ile kafasını karıştırdığım oldu ayrıca dosyalar çok büyük olunca patlayabiliyormuş diyorlar. Kütüphanesi sürekli büyüdüğü için sitesini ziyaret etmenizi ve konuyla ilgiliyseniz ortamlarına girmenizi de tavsiye ederim.

 

BENZER 7

Kimse etkileşime girmemiş

ETİKETLER