BİLGİ SAYAMIYORUM beta

C++ ta yazı karakterleri ile nasıl şekil yapılır, yıldız sembolleri ile ekrana bir ters üçgen nasıl basılır?

0

Konu kod olduğu zaman, bazen çok basit bir veriye bazen de hiç anlamadığınız bir yapıya bakar bulabiliyorsunuz kendinizi. Ben de bu bağlamda elimden geldiği kadar basit veriler girmek istiyorum ama bundan sonraki yazılarda bunu geçmeye çalışacağım şeyler görürseniz de şaşırmaytın. Zira bazı basit kodlar pek çok ileri seviye programcıyı kurtarabileceği gibi, karmaşık ve ileri seviye bir kod bloğu anlamadığınız bir özelliğin bir anda kafanızda anlamıyla belirmesini sağlayabilir.

Herhangi bir kod diline girdiğinizde yine sıklıkla başlarda verilen ödevlerden biri karakterler ile ekrana şekil bastırmak olacaktır. Tabii ki bir amacı var ama fazlasıyla basit; for loop nasıl çalışır, loop içinde loop nasıl çalıştırılır, birbirleriyle göreceli olarak nasıl işlem yaptırılır:

     #include<iostream>
     using namespace std;

     int main(){
          int a=9;

          cout << "\"Ters Üçgen\":\n\n";

          for(int i=1; i<=5; i++){
               for(int k=0; k<a; k++){
                    cout << "*"; // Yıldız karakterini bas
               }

               cout << endl;
               a = a - 2;

               for(int j=0; j<i; j++){
                    cout << " "; // Boşluk bas
               }
          }
          return 0;
     }

include ve using kütüphaneleri yüklediğimiz kısım. Sonra C++ için zorunlu olan main fonksiyonu içerisinde işlemleri gerçekleştiriyoruz. Üçgenin genişliğini belirleyen bir a değişkeni oluşturuyoruz, daha sonra ilk looptaki i ile de yüksekliğini belirliyoruz. "cout" kısımları ekrana bir şey bastığımız kısımlar. Teknik olarak üçgen sağdan ve soldan birer boşluk bırakan çizgilerden oluştuğu için her satırda satır sayısından 2 çıkartıyoruz. Her satırda yıldız karakterini basıp, kolon sayısından 2 çıkartıp bir sonra satırda basılacak yıldız sayısını belirliyoruz ve satırı bitiryoruz. 2. loop ise her satırında başına basılacak boşluk sayısı o da artan satır sayısına göre artıyor ve aslında ana for loop satır ortasında bitmiş oluyor. 

Bu şekli oluşturmanın tabii ki başka yolları da var ama for loop lara alışma açısında bu hali gayet yararlı gözüktü bana. Basit bir kod olduğu için tahminimce tüm compiler larda çalışır ben c++14te denedim. 

BENZER 7

Kimse etkileşime girmemiş

ETİKETLER