BİLGİ SAYAMIYORUM beta

Jquery nedir? Ne işe yarar? Nasıl başlanır?

0

Jquery bir javascript kütüphanesidir ve tabii ki javascript ile yazılmıştır (:  Ufaktır, Css3 ü destekler ve tüm tarayıcılarda çalışır.

Javascript kullanımını hızlandırmak ve kolaylaştırmak amaçlı kullanılır. Günlük hayatınızda kullandığınız sitelerin yarısında kullanılmaktadır ve en çok kullanılan javascript kütüphanesidir. Başarısı çok büyük boyutlara ulaşmıştır. Microsoft ve Nokia kendi platformlarına jquery i koymayı planmaktadırlar. Microsoft Visual Studio, asp.net ajax, asp.net mvc gibi yerlerde de jquery desteğini sürdürmektedir. 

Javascriptte uygulama geliştirirken de hem arayüz hem kullanışlılık açısından jquery en büyük yardımcınız olacaktır. Çünkü bir script dilinin kullanımı arttırmanın yanında aynı zamanda kullanım alanlarının da artmasına büyük yardımı olmuştur. 

Jquery kütüphanesi bedava ve açık kaynaklıdır (MIT License and GNU General Public License) ve gün geçtikçe kullanımı artmaktadır. Bununla birlikte ilk kullanıldığı günden bugüne büyük bir gelişim göstermiştir ve hala gelişmektedir. 

Site ya da uygulama içerisinde sağladığı yararlardan ilk karşılaşabilecekleriniz:

Başlamak

Jquery e başlamadan önce Html ve Css hakkında bir şeyler biliyor olmalısınız. Aslında onları bilmeden bu kütüphanenin nasıl çalıştığını anlayamamanız kaçınılmaz. Yazdığınız kodu neden yazdığınızı bilmeden gidebileceğiniz yer de çok sınırlı olduğundan temel javascript hakkında da bir şeyler bilmenizde fayda var. Jquery işleri hızlandırdığı için neyi hızlandırdığını görmek en doğrusu olacaktır. Çünkü her zaman hazır scriptleri yerleştirerek ve pluginleri kullanarak bir geliştirici olamazsınız. 

Tüm bu css, html, javascipt bilgileri için temel bilgi kaynağınız W3 Schools olmalıdır. 

Bundan sonra Jquery e geçip neden bu kadar iyi olduğunu anladıktan sonra onu kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu başlangıç süreci basit ve ufak projeler için bir kolaylık, orta ve büyük dereceli projeler için bir zorunluluktur. 

Jquery için ise başlıca bilgi kaynağınız Jquery inin kendi döküman sitesi olmalıdır. Burada da daha sonra bu konuda yazılar yazılacaktır.

Aynı zamanda Jquery UI arayüzde kullanmak üzere bir çok çözüm sunmaktadır. Bu kütüphaneye alıştıktan sonra sık sık ziyaret etmekten çekinmeyeceğiniz bir adres olacaktır.

Kullanmak

Jquery i sitenizde kullanmak için ilk önce son versiyonu bu adreste sağda bulunan "DOWNLOAD JQUERY" kısmından indirin.

Daha sonra doğru isimdeki ve doğru yoldaki (src) javascript dosyasını site html nizdeki "head" tagları arasından çağırın. 

<script type="text/javascript" src="jquery.js"></script>

Daha sonra yine "head" tagları arasına bunu eklemelisiniz.

<script type="text/javascript" >
$(document).ready(function() {
// Buraya kod yazmalısınız.
});
</script>
Ya da ayrı bir js dosyasını çağırarak sadece bu kısmı da kullanabilirsiniz.
$(document).ready(function() {
// Buraya kod yazmalısınız.
});
Artık jquery yazabilirsiniz. 

BENZER 7

Kimse etkileşime girmemiş

ETİKETLER