BİLGİ SAYAMIYORUM beta

Swift ile nasıl "Hello World!" çıktısı alınır, parametreli ya da parametresiz fonksiyon nasıl yazılır?

0

Başka dillerden bahsetme köşesine bugün Swift koymak istedim. Objective-C nin abiliği ortamda devam etse de yeni teknolojilere bakmak her zaman faydalıdır zaten eğer yeni başladıysanız ve çok detaya girmediyseniz Swift sizin daha kolay gelebilir bile. Deneyimden, güncel fikirler ile yola çıkan her dil başarılı olur demiyorum ama özellikle mobil programalama ilgi duyuyorsanız ve yeni iseniz Swift ile başlamanız yararlı olabilir. Tabii bu kapsamda ilk öğrenmeniz gereken şey ekrana "Merhaba Dünya! Ben de burdayım." yazmak olmalıdır. Eğer sonuç döndürmüyor sadece işlem yapıyorsanız ya da burada olduğu gibi ekrana bişi yazdırıp kaçıcaksanız:

func merhaba() {
     print("Hoo! İsmail Abi!")
     return
}

merhaba()

Gördüğünüz gibi ilk önce fonksiyonu tanımlayıp sonra çağırdım. Eğer sonucu belli bir veriyle döndürmek istiyorsanız:

func merhaba2() -> String{
     return "Merhaba Dünya! Ben de buradayım ve ses verebiliyorum."
}

let goster = merhaba2()
print(goster)

Tahmin edersiniz ki türkçe olan kısımlar değişken ismi ve değiştirebilirsiniz. Fonksiyonu oluştururken, fonksiyon isminden sonra sonucun "-> Veritipi" kullanarak hangi veri tipinde geleceğini belirliyoruz. Ayrıca merhaba() fonksiyonunu goster diye bi değer bağlamak istemiyorsanız bunu direk println parantezleri arasında da yazabilirsiniz, şöyle: "println(merhaba2())". 

Eğer fonksiyona iki değer yollayıp sadece onları ekrana basmak isterseniz:

func kimdir(isim:String, soyisim:String){
     print("Ooo \(isim) \(soyisim) de burdaymış!")
     return
}

kimdir(isim:"Farrokh", soyisim:"Bulsara")

Diyelim ki elinide bir sayı hatta ondalık sayılar listesi var ve bunların ortalamasını almak istiyorsunuz. Yapmanız gereken üç işlem var; fonksiyon içerisinde tüm listeyi for ile dolaşmak, her sayıyı toplama eklemek ve sonda bölmek üzere her geçtiğiniz sayıda sayacı bir arttırmak ve de bu fonksiyonu dışarı bir liste ile çağırıp sonucu yazdırmak:

func ortalamaAl(puanlar:[Float]) -> Float{
     var toplam:Float = 0
     var uzunluk:Float = 0
     for puan in puanlar{
          toplam+=puan
          uzunluk += 1
     }
     return toplam / uzunluk
}

let sonuc = ortalamaAl(puanlar:[57.5, 32.5, 60, 95, 12.5, 35, 57.5])
print(sonuc)

Swift bence öğrenilmesi kolay, dediğim gibi özellikle yeni başlıyorsanız. Ancak başka dilleri görenler için ufak detaylar hemen anlaşılıyor. Örnek olarak:

Yazdığınız Swift kodlarını XCode a götürmeden direk, hızlıca online olarak test etmek isterseniz, kod çeviri işi yapan şu amcaların ücretsiz olan şu özelliğini kullanabilirsiniz: RUN SWIFT

BENZER 7

Kimse etkileşime girmemiş

ETİKETLER