BİLGİ SAYAMIYORUM beta

Mars ta bulunan Curiosity Rover da nasıl bir yazılım çalışıyor ve bu hangi kod dili ile yazılmıştır?

0

İlk önce şunu söyleyeyim, bence Ay'a gitmek ardından Mars'a gitmek tarihsel manada öyle yerler tutacak ki, tüm günümüzü harcadığımız herhangi bir şey verisel değerini yitirdikten yüz yıl sonra bile bunlar konuşuluyor olacak. Kişisel manada ise, hayatımın bir bölümünü Mars'ta geçirmek istediğimden eminim. Ama sonra Europa'ya, Titan'a filan da gitmek isterim o ayrı. 

Curiosity içindeki bilgisayarda Wind River ın VxWorks adlı gerçek zamanlı işletim sistemi bulunuyor. Bu sistem C, C++, Ada, Java ile yazılarak kullanılabiliniyor. Ancak Curiosity yaklaşık olarak 2,5 milyon C satırı ile çalışıyor. Bunun 1 milyondan fazlasının elle yazılmış kod olduğu söyleniyor, kalanı ise otomatize edilerek üretilip kontrol edilen satırlar oluyor. Tabii ki bu kodlarda eski roverlardan gelen kodlarda mevcut Spirit ve Opportunity deki MER, ondan da önceki Sojourner dan MPF. Deneme kodlarında Python yazıldığı da söyleniyor. BAE adlı firma tarafından üretilen RAD750 adlı işlemciyle üzerinde çalışıyor bu sistem. Kodun, toplam 10 civarı ana modül olmak üzere toplam 150 den fazla birbirine farklı işi yapmakla sorumlu modüllerden oluştuğu söyleniyor. Assembly makineye en yakın dil olsa da C de yazılan kod ile iş yapmak fazlasıyla daha işleri gelen bir şey, ayrıca bu kodları ne kadar test ettiklerini ve kontrolden geçirdiklerini söylememe gerek yoktur sanırım. 

Curiosity

Rover ın kendisi en temelinde JPL tarafından yapılıyor burası NASA ya ait bir laboratuar, diğer araçları filan da bunlar yapıyor hep sanırım. Yanılmıyorsam Boeing ve Lockheed Martin gibi firmalardan da parça alıyorlar.

Sallandığında ya da bir yere düştüğünde bozulma ihtimali olan bizim bilgisayarlarımızdakilere karşın bunun için fazlasıyla sağlam bir yongaseti bulunuyor. Gezegenler arası yolculuğu sırasında korumada olduğunu düşünürsek. Muhtemelen indiğinde, radyasyona ve fazlasıyla kötü hava koşullarına dayanabiliyor olması ve ömrü süresince hata vermeden çalışabiliyor olması zaten bunun en büyük işareti. Bu yonga seti yaklaşık 300-400 bin dolar değerinde, ancak Curiosity nin toplam bedeli 2,5 milyar dolar. 

BENZER 7

Kimse etkileşime girmemiş

ETİKETLER