BİLGİ SAYAMIYORUM beta

DHCP Nedir? Dinamic Host Configuration Protocol Nedir?

0

Dynamic Host Configuration,  DHCP kullanmak üzere yapılandırılmış bilgisayarlara merkezi ve otomatik olarak ip adresi atanması ile TCP/IP bilgilerininin yapılandırılmasını ve bunların yönetilmesini sağlar. DCHP’ nin uygulanması ile manuel olarak ip verilmesi ile çıkabilecek bazı problemlerin azalmasını sağlar. 

Bir bilgisayarın DHCP kullanmak üzere yapılandırmak için bilgisayarın TCP/IP konfigürasyonunda “Otomatik ip al” seçeneğini aktif etmek yeterlidir. İstendiğinde DNS sunucunun ismi de otomatik olarak DHCP Server’ da alınabilir bunun için de “ DNS sunucu adresini otomatik olarak al” seçeneğini aktif hale getirilmelidir. Bu işlemler yapıldıktan sonra bilgisayarlar DHCP istemci durumuna gelecektir.
 
 
Gelişmiş TCP/IP ayarlardan bakıldığı zaman DHCP Etkin yazısını görebilirsiniz.
DHCP istemci DHCP Server ile haberleşmeye geçmesi ve ip adresini elde etmesi birkaç adımlık bir haberleşme ile sağlanır. Bu birkaç adımı basit bir şekilde inceleyecek olursak:
 
oİstemci bilgisayar başlangıçta DHCP Server adresini bilmediği için broadcast yolu ile ip adres isteğini ortama yayar.
oİsteği alan DHCP Server, uygun olan bir ip adresini istemciye kiralama teklifinde bulunur. (Ip adresleri DHCP Server’ lar tarafından belirli sürelerle istemcilere kiralanırlar, tamamen verilmezler)
oİstemci ip adres bilgilerini alır.
oDHCP Server veritabanında ip adresinin kiralandığı ve kiralama süresi bilgilerini yazar.
 
Özellikle büyük işletmelerde IP konfigürasyonu ile ilgili çıkabilecek sorunların çözülmesinde yada olası değişikliklerin düzenlenmesinde DHCP Server ile TCP/IP konfigürasyon bilgilerini dağıtmak akıllıca bir çözüm olacaktır. Bunun için bir bilgisayarı DHCP Server atamak yeterli olabileceği gibi istendiğinde Router’ larda gerekli konfigürasyonlar yapıldığında DHCP hizmeti verebilirler.DHCP Server kullanarak istenirse oluşturulacak ip havuzundan ip adresleri rastgele dağıtılabilir yada MAC adreslerine bazı ip adresleri reserve edilebilir ve istenirse bazı ip adreslerinin hiçbir şekilde dağıtılmaması sağlanabilir.

BENZER 7

Kimse etkileşime girmemiş

ETİKETLER