BİLGİ SAYAMIYORUM beta

Görev Yöneticisi'nde gördüğünüz Sistem (System) işlemi fazla hafıza (RAM) tüketiyorsa, ne yapabilirsiniz, nasıl önleyebilirsiniz?

0

Görev Yöneticisi (Task Manager) da görüdüğünüz kadarıyla Sistem (System) işlemi çok fazla Hafıza (Memory) tüketiyor. Özellikle yine Görev Yöneticisi'nde üstten seçilen sekmelerden, Servisler (Services) sekmesinden gördüğünüz kadarıyla PID (Process ID) si 4 olan sistem işlemi ya da açıkça belirtilen Superfetch bunu yapıyorsa bunu engellemenin bir yolu var. Öncelike şunu söylemeliyim; bu sistem içi bir işlem olduğu için eğer sisteminde sürücülerden kaynaklı ya da başka bir sebeple oluşan bir hafıza kaçağı (: (memory leak) var ise de oluyor olabilir. Bu özellikle Windows 10 sonrasında ve MACOS larda olan kullanılmayan hafızayı sistem kullanır yaklaşımının bir uzantısıdır. Yani normalde siz başka bir program kullanırken, hafızaya ihtiyaç duyduğunuzda bunu kullanımın sizi engellememesi gerekir. Eğer engelliyorsa önereceğim işlemi yapmak aslında sorunu çözmeyecektir sadece başka bir yerden patlamasına yol açabilir. 

Sistem hafızanın efetkif kullanımı için arkada belli düzenlemeler yaptığından bu kullanımın bazen çok arttığını görebilirsiniz. Bu Windows un açıkça belirttiği bir özellik, ancak tabii ki bu hafıza yönetim işini Windows yapamaz, sık kullanılan işlevlerimi kolaylaştırmasın, kullanmadığım kısımları sıkıştırmasın filan derseniz "Superfetch" adlı servisi kapatabilirsiniz. 

Windows+R yaparak ya da Başlat Menüsü'nde Windows Sistem altında bulunan Çalıştır (RUN) ı açın. Çıkan kutuya "services.msc" yazın. Sağ taraftaki liste sisteminizde çalışan ya da çalışmayan tüm servisleri listeler. Burada "Superfetch" i bulun ve durdurun (Stop). Dediğim gibi bu özellik zorunlu olmayan ama yararlı olarak bahsedilen bir özellik ve aslında size bir sorun yaratmıyor olması gerekiyor. Birçok servis için bu iddia edilmesine rağmen, bireysel düzeyde sıklıkla bu doğru olmayabiliyor. O sebeple seçim size kalmış. 

BENZER 7

Kimse etkileşime girmemiş

ETİKETLER