BİLGİ SAYAMIYORUM beta

Sabit Disk Sürücüsü/Hard Disk Drive in posizyonu (dik/yatay) performansını etkiler mi?

0

Artık kasanızı youtube videoları izleyerek çeşitli şekillerde oluşturup, soğutabiliyorsunuz. Belki de yaptığınız kombinasyon sebebiyle sabit diskinizin konumu dikey ya da eğik filan kalmıştır da merak etmişsinizdir, bu içindeki disklerin çalışmasına zarar veriyor mudur ya da engelliyor mudur diye. Tabii ki eğer SSD (Solid State Drive) kullanıyorsanız içerisinde disk olmadığı için flash disk yamuk tutsam bozulur mu ile aynı anlama geliyor o yüzden onu soruya bile dahil etmiyoruz.

Neredeyse tüm sabit disk üretici firmalarının söylediğine göre, konum uzun vadede dahi performansa hiçbir etkide bulunmuyor. Tercihen yatay dursun ama başka pozisyonlarda hiç bir kötü sonuç alınmamıştır deniyor. Okunmama, kayma ya da fazla ısınma gibi sorunların örneklerine de rastlanmadığı söyleniyor. Ama tabii ki bu çalışma esnasında geçerli değil. HDD (Hard Disk Drive) diskleri okuyan iğneye sahip mekanik bir sisteme sahip olduğu için, çalışma sırasında hareket ettirmeniz kesinlikle tavsiye edilmiyor.

Tabii ki karşıt görüşler de mevcut, mesela eski sabit disklerin iğnelerinin uzun süre kullanımdan kaynaklı yer çekimine vereceği tepki değişebileceği için. Uzun süre yatay kullanılan bir sürücünün, bilgisayar kapalı iken yapılmış da olsa konumunu değiştirmenin kötü etkileri olabileceğini söyleyenler var. Hatta sürücüsü dikey pozisyondayken aldığı bir hatayı yatayken almadığını söyleyen insanlar da var ama bunlar kanıtlanan ya da desteklenen iddialar olmadığı için pek inandırıcı değiller. 

90larda bilgisayar kullananlar görmüştür, bazı kasalar yatay olarak monitör altına filan konurdu, o zaman pek böyle şeyleri düşünmezdik ama artık kendi kasanızı parça parça duvara bile monte edebiliyorsunuz, kişiselleştirme her türlü farklı kullanımın yolunu açabiliyor ama bazı donanım parçaları hala eski konumlarını özlüyor olabilir, neyse ki HD onlardan biri değil.

BENZER 7

Kimse etkileşime girmemiş

ETİKETLER