BİLGİ SAYAMIYORUM beta

RAM leri çiftler halinde mi takmalısınız, anakartın desteklediğinden daha fazla RAM takarsanız ne olur, RAM Drive nedir?

0

RAM leri çocukluğumdan beri takdir etmişimdir, diğer bilgisayar parçalarından bir ayrılar, bi artistler sanki. Ufak tefekler ama yanına bir kankasını ekleyince en sevdiğiniz oyunu filan oynamanızı sağlıyorlar. Temel işlevleri tabii ki hafıza; sabit olmayan, bilgisayarın işlem yapabilme yeteneğini arttıran hafıza parçaları. Kasanızı açtıysanız ya da kendiniz birleştirdiyseniz, görmüş olabilirsiniz, genellikle çiftler halinde takılır ama bu bir her anakart için gerekli değil. Daha doğrusu çoğu anakartta Dual Channel mode yani Çift Kanal Modu var bu sebeple çiftler RAMi halinde takmanız hızı fazlasıyla arttırabiliyor. Ancak bazı yeni anakartlar üçlü, dörtlü (Triple, Quad) kanalı filan da destekleyebiliyor. Bunlarda da RAM leri üçlü ya da dörtlü takmak yine daha yararlı olacaktır. Çoğu durumda bu bir zorunluluk gibi görünmese de üreticilerin hepsi desteklenen kanal moduna göre aynı özelliklerdeki RAM takılmasını tavsiye ediyor.

Bu çift takılma olayı, eskiden işlemcilerin anakarta olan bağlantı sayısı ile RAM lerin sayısal olarak uyuşması için ortaya çıkmış bir şey anladığım kadarıyla. Ama şimdilerde çiftleme sebebiyle sağlanabilecek hız artımı pek sık olabilecek gibi durmuyor. Diğer bir yandan işlemcilerin RAM lere göre daha fazla gelişmiş, hızlanmış olması da başka bir konu.

Anakartın desteklediğinden daha fazla RAM takmaya çalışmak sanırım eski bilgisayarlarla uğraşanların daha sık karşılaşabileceği bir sorun. Mesela ben bunu yıllar önce denedim ve başarısız oldum. Zaten bu olay için başınıza gelebilecek pozitif bir çıktı çok da yok:

İkinci ihtimaldeki kullanabilir için çok emin değilim; mesela, bu miktar sayısal olarak bir RAM in orta miktarına denk gelirse onu tamamen kullanamıyor olabilir. Diğer bir yandan nette gördüğüm kadarıyla anakartın desteklediğinden daha fazla RAM i takıp çalıştırabilenler de olmuş. Ama buna ihtimal verdiğim tek durum, bu kapasiteyi okuduğunuz yerin yanlış yazdığıdır, zira bu tarz sınırlar çoğunlukla fazla belirgin olmaktalar. Ben geçmişte kendim bu fazla takma işlemini yaptığımda, bilgisayar hiç açılmamıştı.

Ayrıca şunu da belirtlemeliyim ki; mesela anakartınız belli bir RAM i destekliyor ama işletim sisteminiz desteklemiyorsa o zaman durum biraz farklı. Sahip olduğunuz RAM gözükür ama yanında ne kadarınının kullanılabilir (usable) olduğu yazar. Yeni sistemler için çok sık rastlanan bir şey olduğunu sanmıyorum ama biraz arama yapınca gördüm ki; eski windows kullananların lisans sıkıntısı yüzünden başına gelebiliyormuş.

RAM Drive / RAM Disk

RAM şeklinde olan sabit sürücünüzü kullandığınız gibi kullanabildiğiniz aygıt. Gördüğüm kadarıyla diğer kartlar gibi anakarta takılıp, RAMlerin takıldığı bir gövdesi olan bir şey ve kullanım amacı biraz kısıtlı olduğu için pek karşılaşmadık. Anladığım kadarıyla ikincil bir hafıza kaynağı yaratmak için özel durumlarda kullanılıyor zira, hız olarak fazlasıyla iyi olabildikleri söyleniyor. Enerji kesildiğinde içeriği kaybolan ve baştan başlattığınızda başka bir SSDden üzerinde çalışılacak içeriği çekmeniz gerekiyor, ki bu da araya yine bir katman koymak anlamına geliyor. Bir yerde şifreleme ile uğraşanlar için yararlı olabildiğinden bahsedilmiş, ancak kullanmak zorunda kaldığınız ana kadar kullanmanızın gerekli olmadığı aygıtlardan biri gibi görünüyor bana:

BENZER 7

Kimse etkileşime girmemiş

ETİKETLER