BİLGİ SAYAMIYORUM beta

Python da içinde bulunduğunuz dosya dizinini nasıl öğrenebilirsiniz ve bir dosyayı başka bir dizine nasıl kopyalabilirsiniz?

0

Çalıştırdığınız python dosyasının içinde olduğu dizini öğrenmek için yapmanız gereken işlem pek karmaşık değil, os.chdir() fonksiyonu ile yolu değiştirmediğiniz sürece, şu şekilde işletim sisteminize sorarak öğrenebilirsiniz:

     import os
     hangidizin = os.path.dirname(os.path.realpath(__file__))

Terminaldeyken işlem yaptığınız sırada hangi dizinde bulunduğunuzu öğrenmek için ise şunu kullanabilirsiniz:

     import os
     nerdeyim = os.getcwd()

Kopyalama işlemini gerçekleştirmek için de birden fazla yöntem var tabii ki ancak direk tavsiye edebileceğim, shutil adındaki pythonın dosya işlemleri kütüphanesini kullanmanız. Bu modül içerisinde bile seçenekleriniz 1den fazla, daha sık kullanıldığını gördüğüm, copyfile:

     from shutil import copyfile
     copyfile(kaynak, hedef)

kaynak ve hedef direk uzantılı dosya adlarıdır, dizin değillerdir. Tabii ki hedef yazılabilir bir dizin içerisinde yer almalıdır ve eğer aynı isimde bir dosya var ise üstüne yazılır. copy2 fonksiyonunu kullanarak hedef için dizin vererek de işlem yapabilirsiniz, isim olarak kaynaktaki ismi alır. Ayrıca copy2 metadataların hepsini değil ama bir kısmını da alarak kopyalama işini yapıyor ancak dosya sayısı çok olduğunda copyfile a göre daha yavaş olabiliyormuş:

     import shutil
     shutil.copy2('/olaylar/sabah10.txt', '/hikaye/dizin')

BENZER 7

Kimse etkileşime girmemiş

ETİKETLER