BİLGİ SAYAMIYORUM beta

Ubuntu da sıkıştırılmış (zip) bir dosyayı, terminal kullanarak nasıl dışarı çıkartırsınız?

0

Yeni Linux kullanıyorsanız ilk merak ettiğiniz şeylerden biri olacağını tahmin ediyorum. Zira windowsta program kurduktan sonra dosyaya sağ tıklayıp buraya çıkart diyerek yaptığımız işlemi burada çoğu şeyde de olduğu gibi terminalden ve efektif yapmanın birkaç yolu var, en basiti kurulu değilse "unzip"i kurun ve işlemi direk olarak gerçekleştirin:

     apt-get install unzip

     unzip /dosya/osman.zip -d /dosya/burayakoy/

Programı yükledikten sonra, belirtilen adresteki osman.zip adlı dosya burayakoy adlı dosyaya bu şekilde çıkartılır. Eğer terminalde içinde bulunduğunuz dosya, sıkıştırılmış dosyayı çıkartmak istediğiniz yer ise sadece ilk iki kısmı kullarak işlemi gerçekleştirebilirsiniz:

     unzip /dosya/osman.zip

Tabii ki windows kullanıyorsanız da tavsiye edebileceğim 7zip i de unutmayalım. Windows için direk bu linkten indirip kullanabilirsiniz, linux için ise:

     sudo apt-get install p7zip-full

Aşağıdaki satır ile sadece, içerik listelersiniz:

     7z l zipfile.zip

İçeriği sıkıştırılmış dosya içerisindeki dizin yapısı ile çıkartmak isterseniz de aşağıdakini kullanın, eğer dosyalamayı korumak istemez herşey aynı yere çıksın derseniz, "x" harfini "e" yapın:

     7z x zipfile.zip

Eğer bir dosya bu yöntemlerle dışarı çıkartılamıyorsa:

Eğer bir dosyadaki tüm sıkıştırılmış dosyaları, farklı dosyalarda olacak şekilde dışarı çıkartmak isterseniz, üstteki "unzip -d osman osman.zip" şeklinde olan ifadeyi "find" programı ve ufak bir regex ile otomatize edebiliriz:

     find -name '*.zip' -exec sh -c 'unzip -d "${1%.*}" "$1"' _ {} \;

BENZER 7

Kimse etkileşime girmemiş

ETİKETLER