BİLGİ SAYAMIYORUM beta

Linux kullanırken, terminal üstünden bir dosyanın ve içerdiği diğer dosyaların ne kadar yer kapladığına nasıl bakılır?

0

Linux terminallerinde bilindiği üzere, "ls" ile o sırada içinde bulunduğumuz dizinin içindeki dosyaları listeliyoruz. "-l" uzun görüntüleme için, "-h" daha okunası olsun diye, "-R" de içiçe olan dizinleri de göstermek için. "ls" in tüm detaylarına "man ls" diyerek ya da buradan ulaşabilirsiniz. Örnek olarak:

ls -l
ls -lh
ls -lhR

Eğer boyutlandırma ile ilgili bilgi edinmek isterseniz ise işi direk bu olan "du" komutunu kullanmanızı tavsiye ederim. Örnek olarak diyelim ki içeriğindeki dizinlerin boyutları kontrol etmek istediğiniz dizinin yolu "/home/belgeler" olsun:

du /home/belgeler
du --block-size=3M 
du -hs /home/belgeler
du -h --max-depth=1 /home/belgeler | sort -nk1
du -d 0 -hc z*

Burada "--block-size" içerikleri bu sayıyı kendine birim ilan ederek listeler. "-h" bunları insan okuyacak, insan, "-s" daha toparlanmış gözüksün, "--max-depth" kaç dosyaya içeri girilsin belirlemek için, "sort -nk1" de küçükten büyüğe sıralamak için. Eğer diğer özellikleri merak ederseniz, "man du" yazabilirsiniz ya da burayı inceleyebilirsiniz.

Eğer başka bir program kullanmak isterseniz de ncdu yu tavsiye ederim, gerçi daha önce başka bir şey için daha tavsiye etmiştim ama olsun, özellikle OSx için baya iyi sanırım:

apt-get install ncdu

BENZER 7

Kimse etkileşime girmemiş

ETİKETLER