BİLGİ SAYAMIYORUM beta

Kernel, shell, bash, terminal, konsol, tty ne demektir, birbirleriyle nasıl bir ilişkileri vardır?

0

Unix kullansanız da kullanmasanız da bu terimleri duymuş olma ihtimaliniz yüksek. Aslında direk olarak ne olduklarını bilmeniz muhtemelen günlük kullanımda çok bir fark yaratmayacaktır ancak herhangi bir sistemi kullanmaya baştan alıştığınız ya da detaylı döküman okuduğunuz durumlarda bunların ne olduklarını bilmeniz çok işinize yarayacaktır:

Kernel:

İşletim sisteminin ana merkezi olan çekirdek, direk kelime anlamı da çekirdek/tane zaten. Donanımla direk olarak iletişime geçen kısım.

Shell:

Kendisine gelen komutları işleyen ve bunlara sonuçlar üreten program. Bunları Kernel den aldığı talimatlar ile gerçekleştirir. Çoğunlukla aktif pasif çalışmaları yönetebilirler, kayıt tutabilirler, kullanıcıya yardımcı olurlar filan. Kerneli yani çekirdeği aktif olarak kullanmamızı sağladığı için onun etrafına sarılı bir kabuk gibi düşünebilirsiniz zaten direk çevirisi de Kabuk tur. 

Bash:

Modern Linux sistemlerinde en yaygın olarak kullanılan Shell dir ve içinde yazdığınız dile Bash Script denir. Şuradan komutlarını inceleyebilirsiniz: 
Bash Shell Reference

PowerShell:

Windows un yeni Shell i, eski komut satırı (command line) gibi değildir, biraz daha Bash e benziyor, şuradakiler de komutları: 
Windows PowerShell Commands

Terminal:

Bilgisayarların dev olduğu zamanlar, bir klavye ve monitör ile kod girilen zamanlardan kalan bir tanım. Kullanılan bu sete terminal deniyormuş. Şimdi ise Shell servislerini kullanmak, yani kod yazmak için açtığınız programın kendisini belirtmek için kullanıyoruz. Siyah ekran, yeşil ekran diye renk vermek istemiyorum artık bunlar rahatça değişen şeyler.

Konsol (Console):

Ana terminal ya da özel izinli terminal olarak düşünebilirsiniz. Yine eskiden kalma bir terim, ana yapıya direk bağlanabilen, sistemle daha kanka, daha alt seviye iletişim (low level) kurabilen yönetici terminali. Ancak konsolun tanımı yıllar içinde artan bilgisayar kullanımı yüzünden fazlasıyla genişledi. Mesela Skyrim de ya da komut çalıştıraibldiğiniz başka bir oyunda çoğunlukla ESC tuşunun altında, TAB ın üstünde yer alan tuşla açılan bir konsol bulunuyor. Aslında işlevi yine sistemi yönetmek olduğu için gayet mantıklı bir genişleme. 

Öte yandan televizyona bağlayarak kullanılan oyun bilgisayarlarına da konsol deniyor, zira bu da mantıklı çünkü buna benzer bir aleti ilk yapan amcalar, laboratuarda konsol başında, grafik ekranında çalışan PONG benzeri ilk oyunu yapan amcalar. Hatta fiziksel olarak bilgisayarın başında olduğunu belli etmek için de insanların konsol başında olduklarını söyledikleri oluyor.

TTY, TeleTypewriter:

Ekranlı terminaller kullanılmadan önce ana bilgisayar ile iletişim kurmak, veri yollamak, cevap almak için kullanılar, elektronik daktilo. Hala "tty" içeren çıktı komutlarının olmasının sebebi de budur. Hala kullanılıyor mu bilmiyorum, sanırım yerlerini daha teknolojik olanlarına bıraktılar ama görme, işitme, konuşma zorluğu yaşayan insanlar da buna benzer aletler kullanıyormuş. 

BENZER 7

Kimse etkileşime girmemiş

ETİKETLER