BİLGİ SAYAMIYORUM beta

C#.Net Değişken nedir, nasıl kullanılır?

0

Değişkenler programlama dillerinin temellini oluşturan yapılardır. Program içerisinde kullanılacak sabit değerleri tutarlar. Örnek vermek gerekirse; kod içerisinde kullandığımız bir sayı değerini ekrana yazdırmayı düşünelim.

       sayi = 7;

       console.write(sayi);

yukarıdaki satırda; "sayi" adlı bir değişken tanımlıyoruz ve bu değişkene "7" sayi değerini atıyoruz.Ardından yazdırma metodu ile değişken ismini kullanarak ekrana basıyoruz. Burada dikkat edilmesi gerekn nokta, programlama dillerinde sağ taraftaki değer daima sol tarafa atanmaktadır. Bu işlem bellek tarafında şu şekilde çalışmaktadır.

Öncelikle "sayi" değişkenimiz 0x1000ff gibi bellek adresine işaret olarak belirlenmektedir. Daha sonra "7" olarak atadığımız değer ilgili bellek adresinde "110" biçiminde ikilik tabanda (binary) değer olarak tutulmaktadır. Program derlendiğinde yazdığımız kod satırındaki "sayi "değişkeni okunmakta ve onun işaret ettiği bellek gözündeki değer onluk sayi tabanda kullanılmaktadır.

Bir diğer ayrıntı ise keyfi olarak tanımladığımız değişken isimlerinin programlama dilinin derleyicisi tarafından algılanması için değişkenin tipinin tanımlanmasıdır. Bu tiplerin hemen hemen bütün programlama dillerinde yaygın olarak kullanılanlarını örnek vermek gerekirse;

string : karakter dizilerini belirtir. Kullanımı;

string siteİsmi = "bilgisayamiyorum.com";

int : sayi değerlerini belirtmektedir. Kullanımı;         

int sayi = 7;

float : kayan sayi değerlerini belirtmektedir. Kullanımı;       

float kayanSayi = 3.14;

char : karakter değeri belirtmekte. Kullanımı;

char karakter = "A" ;

boolean : mantıksal değişken tipidir. Bilgisayarın algıladığı 1 ve 0 değerlerine karşılık sadece true ve false değerleri atanabilmektedir. Kullanımı;

boolean mantıksal = true; 

Bu tiplerin haricinde birçok değişken tipi bulunmaktadır. Bu tiplere ihtiyaç, genel değişken tiplerinin yeterli olmadığı durumların bulunabilmesinden dolayıdır.

Örnek olarak tanımladığınız değişkenleri farklı şekillerde başka bir değişkene atayabilir ya da tanımladığınız değişkeni kod içerisinde değerlendirebilirsiniz.

int ilkSayi = 2;

int ikinciSayi = 7;

int toplam;

toplam = ilkSayi + ikinciSayi ;

 

string isim = "Osman";

string yazi = "Merhaba, Benim adım" + isim + ".Bugün nasılsın";

 

 

 

BENZER 7

Kimse etkileşime girmemiş

ETİKETLER