BİLGİ SAYAMIYORUM beta

Domain name (alanadı) nedir, nasıl alınır ve kullanılır?

0

Domain Name yani etki alanı adı internette istediğiniz sunuculardaki dosyalara ulaşmanızı sağlayan isimlerdir. Genellikle bu dosyalarda kullandığımız siteler bulunur ve bu isimleri kullanarak onlara hızlıca ulaşırız. Ama aslında süreç biraz daha detaylıdır. Her sunucu internet üzerinden bağlanılabilmesi bir için bir IP adresine sahiptir. Bu IP adresleri kısmen rastgele kısmen de bölgesel sayılardan oluştuğu için bağlanmak istediğimiz siteleri ifade etmezler. Alan adı da burada devreye girer ve istediğimiz siteleri, dosyaları görüntülememizi sağlar. 

Eğer sitenizin sabit bir IP si var ise alan adını kullanmadan da oraya ulaşabilirsiniz. Mesela "bilgisayamiyorum.com" un sabit ipsi:

94.199.202.184

Bir web site projesini yayınlamak için hazırlanıyorsanız, yapmanız gereken şeylerden ilki alan adı almak olmalıdır. Zira tüm iş bittiğinde fikrinize büyük oranda destek olabilecek site isminin olabileceği alan adını alabilecek olmak isterseniz. Ama tabii ki bunun için de başka çözümler üretebilirsiniz. ".com" değilde ".net" ya da ".org" gibi uzantıları alabilirsiniz ya da istediğiniz domain name in sahibi ile görüşüp anlaşmaya çalışabilirsiniz. Zira bir çok insan bireysel olarak alan adı alıp satıyor ve son yıllarda zor olsa da iyi para kazanabiliyorlar. 

Alan adı seçerken dikkat etmeniz gereken noktalardan bazıları:

Alan adı ve host almak için Türkiye'den bir tavsiye vermem gerekirse turhost bu anlamda gördüğüm kadarıyla başarılı ve hızlı hizmet veriyor. Diğer Türk isim dağıtıcılarına göre daha ilgililer ve panel, site kullanımları daha rahat. Eğer karşınızda türkçe konuşan birilerini arıyor ve kısa sürede cevap bekliyorsanız tercih edilebilinir.

Yurt dışından ise godaddy.com ve mediatemple.net ı örnek verebilirim.

Yayın aşaması

Alan adınızı ve sunucu bilgilerinizi aldıktan sonra bunları yönettiğiniz panel aracılığıyla birbirlerine bağlamanız gerekiyor. Tabi bunları alırken beraber aldıysanız ya da işlem sırasında birbirlerine bağladıysanız buna ihtiyacınız yok. 

Alan ismi kontrol etme 

Bu işlemi binlerce site ve isim sağlayıcı veriyor ama temiz ve net bir örnek vermek gerekirse domaintyper.com sitesini kullanabilirsiniz.

BENZER 7

Kimse etkileşime girmemiş

ETİKETLER